Delikátní recept na román, který ale skončí zatraceně trpce | Nesvá - E. Lockhartová / Minirecenze

Název: Nesvá, Genuine Fraud | Autor: E. Lockhart | Přeložila Barbora Doležalová |  Vydavatel: Host  | Hardback | 255 stran | Datum vydání: 2018/04

Mladým čtenářům není E. Lockhartová nijak neznámá, ba naopak, její kniha Ostrov lhářů v Česku vyvolala poměrně velký rozruch. Kniha obklopovaná tajemstvími, s pozitivní referencí Johna Greena na obalu, si získala mnoho fanoušků, ale stejně tak i odpůrců. Nejnovější kniha Lockartové u nás je Young Adult román Nesvá, která se stejně jako předešlá publikace dá považovat za velice odlišnou a svou formou i originální. Celé vyprávění totiž začíná tam, kde jiné končí - na konci. 



Lži všude, kam se podíváš
Společně s hlavní postavou, Imogen, která si nejraději ve volném čase tvoří nové a na míru šité identity, se vracíme na začátek příběhu a rozmotáváme spletité klubko událostí, jež ji pronásledují. A ono to překvapivě funguje. Zápletka není nikterak originální, je naprosto průhledná, nicméně to, co tvoří Nesvou tak výjimečnou je, že zde čtenář zastává roli soudce. Lockartová zde skvěle vytvořila hlavní postavu, která sice není ničím originální, ale zato u ní divák netuší, čemu věřit. Je to trochu jako v Dívce ve vlaku, kde hlavní hrdinka pije a její výpovědi jsou tudíž nevěrohodné, nicméně tady hlavní postava přesně ví, co dělá, a autorka si tak skvěle se čtenářem hraje. Nesvá je doslova protkaná všemi výmysly, které si hlavní hrdinka vytvořila.

Potenciál super, ale to je asi všechno
I právě proto zamrzí, že Nesvé schází na jakékoli invenci. Ano, kniha je psána od konce, čtenář neví čemu věřit a postavy jsou netradiční a zajímavě vykreslené, ale bohužel to v důsledku nestačí. Nesvá je velice planá, rozsah o dvě stě padesáti stranách by prostě potřeboval rozvést. Mohl z toho být vážně skvělý román, nejen s nálepku YA, avšak takhle se jedná až o směšně slabý odvar psychologických románů, a Young Adult, které se většina publika vyhne, protože si raději přečte nového Greena. A naneštěstí se ani nedá říct, že by to v tomhle případě byla taková tragédie. Ač je totiž Genuine Fraud neobvyklým čtivem, nic čtenáři není schopna předat. Navíc to nezachraňuje ani konec, který je šíleně odbytý. A to je prostě škoda.

4/10
-R

Komentáre

  1. Taky mě zklamala.. čekala jsem od autorky víc (zvlášť po "vyhajpovaném" Ostrově lhářů).. No zkrátka škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělá recenze :) A pro mě hodně užitečná :) Ostrov lhářů se mi líbil tak průměrně, tak jsem vůbec netušila, co od Nesvé čekat :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára