Sněz svou sestru a vyspi se s mrtvolou aneb Čtyři filmové alegorie | Film: Doporučení

Související obrázek
© Film Europe

V současné filmografii se čím dál častěji objevují v kinech alegorické počiny, tedy filmy se skrytým významem, které téměř pokaždé vyvolají rozruch. Minimálně u čtyř filmů, jež vám v následujícím článku představím, se dá toto tvrzení aplikovat. Smutné ovšem je, že častokrát na sebe filmy nestrhávají přímo pozitivní pozornost a navíc sbírají negativní ohlasy od diváků, jež třeba ani netušili, že na alegorii jdou. V době kdy dá většina lidí přednost blockbusteru s dinosaury je toto bohužel velmi politováníhodnou skutečností, nicméně pakliže máte dost superhrdinů nebo komedií se Zacem Efronem (které jsou ale taky potřeba!) a máte zrovna chuť na něco, co vám přivede trochu intenzivnější filmový zážitek, následující počiny vám ho bezpochyby přinesou.

Raw (2017), trailer
CSFD: 57%, IMDB: 7/10
Moje hodnocení: 10/10

Jestliže sledujete filmové novinky, možná se k vám doneslo, že dva diváci na promítání Raw v Torontu film nedokázali snést a situace vyvrcholila, když jeden z nich omdlel v sále a další při cestě ven. Filmu to bezpochyby přineslo velkou propagaci, to a kanibalismus jako ústřední téma, nicméně co vám nikdo neřekne je to, že Raw se za nic nesnesitelného považovat rozhodně nedá. Jestliže sledujete nejradši ze všeho Disneyovky a v mysli chytáte duhu na pegasovi co kadí třpytky, tento a ani žádný ze tří následujících filmů pro vás není přímo vhodný, nicméně divák v tomto nepotřebuje být otrlý, aby se na to zvládl dívat. A o čem to je, že tohle říkám? Hlavní hrdinka jede na internát, kde poprvé za život okusí zvířecí maso, avšak to v ní probudí pudy, o kterých neměla tušení a z konzumace zvířete přijde rychle na člověka... a taky svou sestru.

© Focus World

Spousta filmů vás na psychické či fyzické zobrazení násilí či jiné výjevy neupozorní (třeba níže zmiňovaná Matka) a bývá to mnohem horší, než právě Raw. Sice se to odehrává na veterinární škole a je tam pár mrtvol a... orgánů, a ano, hlavní hrdinka jí lidské maso, nicméně jestliže se na film koukáte s širší perspektivou, zjistíte, že to vůbec není o tom, že má holka chuť někoho sníst. Tenhle film poukazuje na současnou politickou situaci, anorexii, homofobii a zkrátka to, co vás žere a štve. Najdete tady i symboliku z historie, mytologie a nejlepší je, že to nejsou jen prvky podobenství, co drží Raw dohromady. Naleznete zde netradičně vyobrazené charaktery, neskutečně tíživou a skvělou hudbu a čeká vás naprosto fenomenální konec. Tohle jste prostě ještě neviděli. 

Neon Demon (2016), trailer
CSFD: 53%, IMDB: 6,2
Moje hodnocení: 8/10

Neon Demon je o něco odlehčenější, než Raw, nicméně i tak se nejedná o nic veselého. Naleznete tady upíry, nekrofilii a... modelky. Nic proti modelkám obecně, ale na tyhle natrefit vážně nechcete. Film je každopádně zasazený do světa modního průmyslu a to se nesmírně projevilo na samotném stylu celého snímku. Je to nepopsatelně barvité, originální a vizuálně je to jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Naleznete tu scénu, kde hlavní hrdinka stojí v trojúhelníku po několik minut a v neonových světlech se odráží její tvář a jediné co se děje je, že se mění barva onoho obrazce a ono to překvapivě celé funguje.

Výsledek obrázku pro neon demon photo
© Film Europe

Příběh vás seznámí s mladou a začínající modelkou Jess a její kariérou v tomto byznysu, jenž je výrazně, avšak nepřímo kritizován. Setkáváme se zde se standardy krásy v dnešní společnosti a negativismem, který magazíny a lidi z obálek časopisů třeba i nevědomky šíří, přičemž si s vámi  v průběhu filmu režisér úžasně pohrává. Myslíte si, že víte, co se děje, ale nemáte ani ponětí. Myslíte si, že poznáte, kdo je tu špatný, ale neuhádnete to. Myslíte si, že víte přesně, kdo je to ten "neon demon", ale ve skutečnosti to je úplně jinak. Ze čtyř zmiňovaných snímků je tento pravděpodobně nejslabší, ale stejně je velmi dobrý. A HRAJE TAM JOHANNA Z HUNGER GAMES.

,,Beauty isn’t everything. It’s the only thing.”

Noční zvířata, 2016, trailer
CSFD: 74%, IMDB: 7,5
Moje hodnocení: 9/10

Nocturnal Animals je velice speciální film od první scény, kde obézní američanky svobodně tancují nahé v muzeu. Jestliže máte rádi složitou obraznost a metafory v knihách, v Nočních zvířatech vás přesně tohle čeká ve filmovém provedení, a i když jsem knihu nečetl a nedokážu posoudit nakolik se od předlohy filmová adaptace liší, snímek je to naprosto perfektní. Co mě u moderního filmu vážně těší, je to, když s vámi režisér úspěšně manipuluje, a ač tohle splňují všechny dnešní kousky, u Nočních zvířat je to o něco více intenzivnější. Alegorie se zde totiž promítá hlavní postavě příběhu, která čte román, který skrývá spoustu detailů z jejího života, a vznikají tak hned dvě dějové linie, s dvěma hlavními postavami.

Související obrázek
© Focus Features

Je to v podstatě takové drama a revenge story, které jste viděli všichni nesčetněkrát, ale s twistem v podobě metafor a přirovnání. Vizuální stránka zde hraje obrovsky podstatnou roli (díky bohu, že si to vzal na starost módní návrhář), naleznete tady totiž mnoho nápověd a stop, které vám režisér skrz kulisy předkládá. Pravděpodobně si jich ani hned nevšimnete a nebo je v danou chvíli nepochopíte, a přesně proto jsou Nocturnal Animals adeptem, na který byste se měli po prvním shlédnutí klidně kouknout znovu. Protože to za to vážně stojí.

Matka!, 2017, trailer
CSFD: 58%, IMDB: 6,7
Moje hodnocení: 8/10

V předchozích filmech naleznete kanibalství, nekrofilii a násilníky, ale nic vás nepřipraví na Matku. Tohle je jako manifest na všechen hnus, co lidi za svoje působení na světě napáchali a mně z toho bylo psychicky naprosto zle. Jsem ale fakt vděčný, že tohle někdo natočil, především někdo jako Darren Aronofsky (Černá labuť), protože jako připomínka toho, že se máme v čem zlepšovat, to funguje skvěle. Doporučuji si o filmu nic nezjišťovat, je skvělé si zkusit přijít na to, co se ve filmu děje na vlastní pěst, ale příběh je v podstatě o manželském páru, které navštíví neznámá dvojice lidí. A víc neřeknu.

Související obrázek
© Protozoa Pictures

Je strašná škoda, že Mother v kinech tak propadla, protože si to ani náhodou nezaslouží. Tohle je po všech směrech originální, sice vyčerpávající, ale vážně zajímavé dílo. Je super budovat si teorie, co že se to na obrazovce děje. V jistých okamžicích Matka působí velmi rozkouskovaně, nebudete mít ani náhodou tušení co se děje, ale všechno na konec do sebe krásně zapadne... a skončí apokalypsou biblických rozměrů.

Viděli jste některý z filmů? Co si o nich myslíte? A láká vás některá z alegorií? Podělte se o váš názor v komentářích!

-R

Komentáre

  1. Už jsem ti to napsala v chatu a zopakuju to: skvěle sepsané, podobné žánry vůbec nevyhledávám, ale je fajn dozvědět se z filmařského světa něco nového (jop, já fakt slyšela jen o té Matce). Neon Demon s tou zmíněnou scénou zní přinejmenším zvláštně, tu bych si i mohla vyhledat. :D Super obohacující článek, jen tak dál. ^_^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oooo, jsi první člověk, co mi tu zanechal komentář! Děkuju <33

      Odstrániť
  2. Noční zvířata jsem zhlédla asi před měsícem a musím říct, že na mě film moc nezapůsobil (i když tam hrál Jake Gyllenhaal), ale může za to asi fakt, že jsem absolutně netušila, o čem film je :D. Ostatní filmy jsem neviděla, ale je hezké, že mi opět rozšiřuješ můj 'to watch' seznam :D.
    Za mě doporučuji film Počátek, pro mě hotová klasika.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono Noční zvířata všeobecně nezapůsobila na mnoho lidí, takže to naprosto chápu. :D Jestli máš chuť, můžeš to shlédnout teď, budeš mít aspoň náskok v těch obrazových stopách. :) Jsem rád, že tě filmy zaujaly! Počátek mám samozřejmě za sebou, naprosto miluju Ellen Page, a doteď pláču nad tím koncem. ._.
      Děkuju za komentář! <3

      Odstrániť

Zverejnenie komentára